Agirotu 2014

Janakkalassa 5.-6.7. 2014 tehtiin historiaa - ainakin stabyhounien suhteen. Janakkalan koirakerhon järjestämään Agirotu 2014 -nimiseen agilitytapahtumaan saatiin ensimmäistä kertaa kasaan stabyhounjoukkue. Peppi (Ohped Dal Sähäkkä Suffeli), Tupsu (Hazebad Nije Renne), Juju (Coastal Stars Arctic Zania) sekä Isla (Lisette) näyttivät, miten agility sujuu stabyhouneilta.

Agirotu on leikkimielinen agilitykisa, jossa eri roduista muodostetaan omat rotujoukkueensa joukkueviestiä varten. Joukkueviestissä ei lasketa virhepisteitä ja siten pistemääriä (0 pistettä on virallisessa kisassa virheetön suoritus), vaan jokaisesta radalla tehdystä virheestä lisätään tietty määrä sekunteja kokonaisaikaan. Mitä pidempi kokonaisaika on, sitä huonompi on sijoitus. Tavallisessa agilitykisassa sen sijaan ilmoitetaan ihanneaika sekunteina, ja tavoitteena on suorittaa rata ihanneajassa tai nopeammin tekemättä yhtään virhettä radalla.

Kisakokemusta virallisista kisoista oli ennestään Pepillä, Islalla ja Tupsulla, joten koko joukkue osallistui kilpailevien luokkaan. Juju ohjaajineen oli toki osallistunut möllikisoihin eli epävirallisiin kisoihin, jotka voivat tosin olla aivan yhtä haastavia, elleivät haastavampiakin, kuin viralliset kisat. Stabyt sijoittuvat 42. sijalle kaikkiaan 46 joukkueesta. Päivä oli helteinen ja auringon porotus taisi verottaa yhden jos toisenkin voimia ja keskittymiskykyä, ja tottumattomuus hiekkakenttään vaikutti varmasti monen suoritukseen. Esimerkiksi allekirjoittanut oli tyytyväinen jo pelkästään siitä, että koira ylipäätään lähti suorittamaan rataa, sillä kisaa ennen emme olleet treenanneet koskaan hiekkakentällä, emmekä käyneet treeneissä viikkokausiin ennen kisaa. Hyvän tuloksen metsästämisen sijaan halusimmekin tuoda näkyvyyttä rodulle, tavata muita saman rodun omistajia ja jakaa kokemuksia agilityharjoittelusta stabyhounin kanssa.

Ensi vuonna toivottavasti saamme jälleen joukkueen kokoon, kenties näiden pioneerien inspiroimana. Vaikka stabyhounin voi olla vaikea kilpailla vaikkapa bordercollieita vastaan, Agirodussa kuitenkin huomasi, että kaikki osallistuneet stabyhounit nauttivat lajista ja se on varmasti monelle stabyhounille mielekäs harrastus.

Elina Sellgren

Joukkuekilpailun lisäksi Peppi ja Isla ohjaajineen osallistuivat Janakkalassa myös yksilökilpailuihin erinomaisin tuloksin. FSCF kiittää kaikkia joukkueeseen osallistuneita koirakoita ja onnittelee hienoista tuloksista!