Pentua etsimässä?

Pentue tutkimassa pihamaata. Kuva Elli Supponen

Stabijhoun on rotu, jossa pentua kannattaa varautua odottamaan. Ole ajoissa yhteydessä kasvattajiin ja kysy onko heillä suunnitteilla pentueita. Kerro rehellisesti toiveistasi koiraa kohtaan sekä siitä, millainen koti sinulla on koiralle tarjota. Mieti, oletko valmis sitoutumaan koiraan moniksi vuoksiksi, minkälaisia aktiviteetteja olet valmis sille tarjoamaan ja oletko valmis pistämään aikasi lisäksi taloudellisia resursseja koiraan?

Yleistä tietoa koiran hankinnasta ja rodun valinnasta: Hankikoira.fi

Kuva Kati Kettunen

Stabijhoun on mahdollista hankkia myös ulkomailta. Eniten pentuja kasvatetaan rodun kotimaassa Hollannissa sekä Pohjoismaissa. Tietoa ulkomaisista kasvattajista löydät eri maiden yhdistysten kotisivuilta. Pohjoismaissa kasvattajat myyvät pentunsa suomalaiseen tapaan itse. Hollannissa osa pennuista myydään rotujärjestön odotuslistan kautta. Lisätietoa odotuslistasta ja ohjeet sinne ilmoittautumiseen löydät englanniksi NVSW:n sivuilta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Sopiiko stabijhoun lapsiperheeseen?

Stabijhounit tulevat yleensä hyvin toimeen lasten kanssa ja se sopivat mainiosti perhekoiriksi. Muistathan kuitenkin opettaa koko perheelle yhteiset pelisäännöt koiran kanssa. Vastuu koirasta on aina aikuisella. Lisätietoja aiheesta koira ja lapsi: Hankikoira.fi / koira ja lapsi

Miten turkkia hoidetaan? Lähteekö koirasta paljon karvaa?

Turkki on helppohoitoinen ja itsestään puhdistuva. Hoidoksi riittää harjaus sekä pesu tarvittaessa. Tassukarvat on suositeltavaa siistiä, mikäli anturoiden väliin tarttuu talvella lumipaakkuja. 

Stabijhounista lähtee jonkin verran karvaa. Varaudu siis silloin tällöin oleviin karvanlähtöaikoihin, imurointiin ja koirankarvoihin tekstiileissä.

Pentu tutustuu siipeen. Kuva Elli Supponen

En metsästä, voinko hankkia stabijhounin?

Osa kasvattajista toivoo pentujaan metsästyskäyttöön, joten keskustelethan aiheesta kasvattajan kanssa. Stabijhouneja myydään myös koteihin, joissa ei metsästetä. Olethan kuitenkin valmistautunut siihen, että koiralla voi olla riistaviettiä ja se on todennäköisesti kiinnostunut hajuista sekä riistaeläimistä? Mieti myös onko sinulla tarjota muuta aktiivista tekemistä.

Pysyykö stabijhoun aitaamattomalla pihalla? Entä voiko sitä pitää irti?

Mikäli haluat pitää koiraasi huoletta omalla pihalla, niin se kannattaa ehdottomasti aidata. 

Stabijhounilta löytyvä riistavietti saattaa saada sen ryntäämään riistan perään kytkettynä ollessaankin, joten vahvan riistahajun kohdatessaan se saattaa irti ollessaan lähteä omille teilleen. Stabijhounin erityiset kiinnostuksen kohteet ovat linnut sekä myyrät, mutta myös muut metsän eläimet saavat koiran vietit heräämään. Tämä tulee muistaa irti pidettäessä ja panostaa pennusta asti luoksetulon kouluttamiseen. Otathan huomioon myös lainsäädännön koskien koirien irtipitoa!

Kotihan kannattaa olla aidattu. Stabijhounit vahtivat usein pihaansa ja ilmoittavat haukulla ohikulkijoista. Kuva Kati Kettunen

Haukkuvatko stabijhounit paljon?

Haukkuminen on yksilökohtaista, mutta useimmiten rodun edustajat vahtivat kotiaan ja ilmoittavat vierailijoista. Mikäli koirasi on haukkuherkkä, niin se kannattaa huomioida koulutuksessa. Kerrostaloon stabijhoun sopeutuu yleensä hyvin, kun se pennusta alkaen tottuu elinympäristönsä äänimaailmaan.

Kuinka aktiivinen koira stabijhoun on? Pärjääkö se pelkkänä kotikoirana?

Stabijhoun on aktiivinen koira, joka rakastaa ulkona liikkumista ja tekemistä. Sisällä koira pysyy rauhallisena, kunhan sen ulkoiluntarve tyydytetään riittävällä lenkkeilyllä ja aivot pidetään aktiivisena erilaisella puuhastelulla ja harrastamisella. Aktiivisuus vaihtelee yksilötasolla, joten kannattaa tutustua tulevan pennun vanhempiin.

Takin tarve koirilla on yksilöllistä, mutta esimerkiksi vanhetessa kylmänkestävyys voi alentua. Kuva Jenna Potila

Pärjääkö stabijhoun pakkasella, tarvitseeko se takkia?

Koirien kylmänkestävyys on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat mm. koiran ikä, turkin laatu ja terveys. Stabijhoun pärjää usein hyvin pienissä pakkasissa liikkuessaan ilman takkia, mutta kovemmissa pakkasasteissa tai tuulessa ne saattavat alkaa palella. Tällöin takki ja/tai tossut voivat olla paikallaan.