CDDY

Koirien kromosomissa 12 sijaitseva FGF4-retrogeeni aiheuttaa selkärangan välilevyjen ennenaikaisen rappeutumisen ja on siten riskigeeni välilevysairaudelle. Retrogeenin vaikutus välilevysairauden riskiin on vallitseva – jo yksi kopio retrogeenistä aiheuttaa välilevysairauden riskin. Koiria, joilla on yksi tai kaksi kopiota tästä retrogeenistä, nimitetään kondrodystrofisiksi. Tästä nimityksestä tulee myös retrogeenistä käytettävä lyhenne CDDY.

Suosittelemme huomioimaan, että retrogeeni kasvattaa välilevysairauden riskiä, mutta ei automaattisesti tarkoita sitä, että koira siihen sairastuisi.  

CDDY:n esiintyvyys stabijhouneilla on merkittävä: tämänhetkisten arvioiden mukaan jopa kolme neljästä rotumme edustajasta kantaa vähintään yhtä kopiota retrogeenistä. Testattujen koirien lukumäärä on kuitenkin niin pieni, että todellista tilannetta on vielä vaikea arvioida. Oman koiransa voi testata CDDY:n osalta esimerkiksi MyDogDNA-geenipassin yhteydessä tai erillisenä yksittäistestinä vaikkapa Laboklinin kautta. 

Jalostus- ja terveystyöryhmämme on päättänyt suositella stabijhounien testaamista CDDY:n osalta rodun kokonaistilanteen kartoittamiseksi. Lisäksi työryhmä suunnittelee erillisen kyselyn teettämistä, jonka avulla voimme perehtyä siihen, kuinka paljon välilevysairautta rodussamme ilmenee. 

FSCF on lisännyt CDDY:n yhdistyksen verkkosivuilta löytyvään Geenitulokset-taulukkoon. Voit tarkastella taulukkoa tai ilmoittaa koirasi geenitestituloksia täältä. Suosittelemme ilmoittamaan tuloksen myös koiran kasvattajalle sekä Hollannin rotujärjestön NVSW:n ZooEasy-tietokantaan. Halutessasi voimme tehdä ilmoituksen ZooEasyyn puolestasi.

(https://www.katariinamaki.fi/l/valilevysairaudelle-altistavan-cddy-retrogeenin-yleisyys-eri-roduissa/ )